Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Αφιέρωμα στις πρώτες και σημαντικότερες ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου

Στα πλαίσια της πολιτιστικής εβδομάδας που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος φοιτητών «Η Γέφυρα» θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στις πρώτες ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου που είχαν προβληθεί και βραβευτεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1975 (αμέσως μετά την πτώση της χούντας) και οι οποίες διακρίθηκαν και σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ. Είναι τα πρώτα έργα των δημιουργών τα οποία άρχισαν να διαμορφώνουν τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, τον κινηματογράφο δηλαδή των δημιουργών, κάτι που στο εξωτερικό είχε ήδη διαμορφωθεί και τελικά έγινε και στην Ελλάδα.


Τετάρτη 26/5, και ώρα 20:30

Ο Θίασος

(Του Θόδωρου Αγγελόπουλου)

Ένας περιοδεύων θίασος διασχίζει την επαρχία παίζοντας την "Γκόλφω" ανάμεσα στα έτη 1939 - 1952 και η περιπλάνησή του αυτή είναι ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην Ελληνική Ιστορία, από τη δικτατορία του Μεταξά και την κατοχή, έως τον Εμφύλιο και την εδραίωση του κράτους της Δεξιάς. Μια ταινία - σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, που θεωρήθηκε μοντέλο πολιτικού σινεμά και συχνά ανακηρύχθηκε από διάφορες ενώσεις ξένων κριτικών ως η σημαντικότερη ταινία της δεκαετίας του 70' και έχει συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες όλου του κόσμου του.

Κυριακή 30/5

στις 20:30

Δι' ασήμαντον αφορμήν

(Του Τάσου Ψαρρά)

Σε ένα αγροτικό χωριό της Μακεδονίας του 1953 διαπράττεται ένας φόνος. Στη διάρκειατης δίκης αποκαλύπτεται ότι ενώ οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι το φονικό έγινε για κτηματικές διαφορές, στην πραγματικότητα επρόκειτο για σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ εμπόρων καπνού και καλλιεργητών και τα πραγματικά αίτιά του βρίσκονται στο συνεταιριστικό κίνημα και στις συγκρούσεις καπνοπαραγωγών και καπνεμπόρων. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ρότερνταμ 1974. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη που αργότερα έγινε πιο γνωστός με την ταινία «Καραβάν Σαράι».

στις 22:30

Αλδεβαράν

(Του Αντρέα Θωμόπουλου)


Στο Αλδεβαράν, μια φανταστική πόλη κάπου στην Ευρώπη, που μπορεί να είναι και η Αθήνα, ζουν μαζί ο Δημήτρης ο ποιητής, ο Κρις ο μουσικός και η Μαγδαληνή, η πόρνη, δίνοντας παραστάσεις στα καφενεία. Οταν ο Κρις μαθαίνει ότι ο Δημήτρης έχει λίγους μήνες ζωής, φεύγει και τον αφήνει μόνο του με την Μαγδαληνή. Οι γιατροί όμως μπορεί να έχουν κάνει λάθος. Λυρική, αναρχική ταινία πάνω στο περιθώριο, που λαμβάνει διαστάσεις παραμυθένιας φαντασμαγορίας. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη που αργότερα έγινε πιο γνωστός με την ταινία «Ο Ασυμβίβαστος» με τον Σιδηρόπουλο.

Δευτέρα 31 /5

στις 20:30


Αναπαράσταση

(Του Θόδωρου Αγγελόπουλου)

Η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο φόνος του συζύγου, από τη γυναίκα του και τον εραστή της, όταν αυτός επέστρεψε, μετά από πολλά χρόνια στο χωριό του, στην ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων, σε αυτό το γεγονός αναφέρεται η ταινία. Παρακολουθούμε την αναπαράσταση του εγκλήματος και την προσπάθεια του ανακριτή και της χωροφυλακής να διαλευκάνουν το πώς ακριβώς έγινε ο φόνος ένα ταυτόχρονα βλέπουμε γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν και συνθέτουν σιγά σιγά την ιστορία. Αριστοτεχνικός χειρισμός της τεχνικής των φλασμπακς από τον Αγγελόπουλο, πολλοί θεωρούν αυτή την πρώτη του ταινία ως την καλύτερη του.

στις 22:30


Τα Χρώματα της Ίριδος

(Του Νίκου Παναγιωτόπουλου)

Ένας περίεργος τύπος εμφανίζεται στα γυρίσματα ενός διαφημιστικού και χάνεται μέσα στη θάλασσα κρατώντας μια ομπρέλα। Ενώ όλοι μένουν άφωνοι τελικά κανείς δεν θα ξαναενδιαφερθεί για την εξαφάνιση εκτός από τον μουσικοσυνθέτη του συνεργείου. Η πρώτη ταινία του σουρεαλιστή Νίκου Παναγιωτόπουλου.



Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο (προκατ) του πολυτεχνείου, απέναντι από το ξενία.

Είσοδος ελεύθερη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου